Web Applicaties

Extra uitleg over wat een webapplicatie precies is

Wat is een webapplicatie?

Een webapplicatie is software die geschreven werd zodat deze toegankelijk is via een webbrowser (Internet Explorer, Chrome, Firefox, Safari, …). Dikwijls nadat een gebruiker moest inloggen. Het is een stapje verder dan een ‘gewone’ website, want een website bevat meestal weinig logica of programmatie.

Waarom een webapplicatie ontwikkelen?

Als je zaken wil automatiseren kan je hiervoor ook perfect een windows applicatie ontwikkelen. Enkele jaren geleden was dit de meest gangbare manier van werken. Je moet dan de software installeren op een pc. Sinds enkele jaren is het internet en bijhorende technologie echter zo sterk geëvolueerd dat je complexere dingen even goed en dikwijls zelfs beter kan ontwikkelen in webapplicaties.

Een ander groot voordeel is het feit dat er tegenwoordig hoe langer hoe meer toestellen zijn die geen ‘pc’ zijn. Denk aan tablets zoals de iPad of de vele Android toestellen. Een gewone windows applicatie werkt niet op deze toestellen. Een webapplicatie die ontwikkeld werd volgens de regels van de kunst werkt echter op ELK toestel, zelfs op je smartphone.

Van overal toegankelijk

Een bijkomend voordeel is het feit dat een webapplicatie eigenlijk niet op een pc staat maar op een server in een beveiligd datacenter. Hierdoor maakt het niet uit of je nu op je kantoor bent, bij je thuis zit, bij een klant, op de baan, … Je kan van overal op een veilige manier aan je applicatie.

Hoeveel kost de ontwikkeling van zo een applicatie?

Dat is een vraag die moeilijk te beantwoorden is omdat het afhankelijk is van enorm veel parameters. De meeste projecten die we doen hebben een budget tussen de €2.000 en €10.000. Een goede applicatie ontwikkelen vraagt wel wat vakmanschap en enorm veel bijscholing van de ontwikkelaar.

Bijna elke applicatie die we ontwikkelen slaagt er echter in om op termijn geld terug te verdienen! Dit omdat je de eindklanten extra services kan aanbieden (meer omzet dus) en ook dikwijls omdat jij of je personeel tijd bespaart. Als je een applicatie laat ontwikkelen van bijvoorbeeld €10.000 die 5 jaar meegaat (=60 maanden), kost deze je maandelijks 166 euro. Ik moet er geen tekening bij maken dat dit bedrag snel terugverdiend is als je personeel met een applicatie zelfs maar enkele procenten productiever zou worden.

Ontwikkel je ook iPad apps?

Dat is een vraag die ik de laatste jaren regelmatig krijg. Terecht, want een iPad is immers een erg handig en betrouwbaar toestel, ook in bedrijfscontext. Het antwoord is “nee, maar ik ontwikkel wel webapplicaties die perfect op zo een iPad werken”. Zion ontwikkelde enkele webapplicaties die zo erg lijken op wat men noemt “native” apps dat je het verschil totaal niet merkt. De voordelen zijn echter wel zeer groot, want diezelfde applicatie werkt gewoon op elk ander type van toestel (pc, android, smartphone) zonder dat dit opnieuw ontwikkeld moet worden!